Bloggen

Inred med färg – att välja väggfärg

Många saker spelar roll när man inredningen sitt hem. Men området för inredning är inte en enkel fråga om färg utan också val av inredningsdetaljer så som soffa, tavlor, bord och mycket annat. Att inreda med färger är viktigt för harmonin i rummet men också speglar personerna som bor där.

Det är svårt att se ett rum potential om det ser gammalt och slitet ut, ett smutsigt rum är inte trivsamt. Å andra sidan, ett rum går att ge nytt liv med städning,färg och ommöblering. Färger för inredning kommer att återspegla vad som händer i rummet, kommer att återspegla stämningen som personen vill skapa.

Olika färger ger olika typ av stämning till ett rum. Vitt kan till exempel lysa upp ett rum medans nyans av blått kan framkalla känslor av romantik. Färgschemat är oerhört viktigt. När man tittar på ett rum och märker en kontrast i färgerna så vet du att det finns något plan för rummet. Det kan vara så att färgen har slitit av en viss vägg, eller kanske är det färg som har åldrats, och resten av väggarna är inte riktigt lika matchande. Därför, när du målar ett rum finns det specifika färger som du behöver använda, och några av dessa är också de färger som du inte bör ändra med tiden.

När du målar ett rum måste du tänka på vilken typ av färg som ska används,eller ska en snygg tapet upp istället. Vilken typ av färg som användas kommer vara den som passar din smak ich inredning bäst. Att måla fönsterna i samma färg är inte nödvändigt, inomhus utan någon som behövs tänkas på vid fasadmålning. Om färgen som används för fönster är en ljus färg så ska du välja en ljusare färg för väggarna. Men om färgen som används är en mörk färg så ska du använda en mörkare nyans för väggarna.

Dessutom, om du målar ett rum som har fönster så ska du välja olika nyanser av liknande färger. Du kan måla fönstren i en mörk nyans och fönstret är i en ljus nyans. Men en ljusare nyans av denna ljusare nyans skulle passa utseendet bättre.

Rummets funktion

När du väljer färger för ett rum måste du tänka vad rummet ska användas för, är det ett vardagsrum, sovrum eller kanske ett barnrum. Val av färg på väggarna avgör stämning och inrednings första steg.  En annan faktor som kommer att påverka färgerna för inredning är de möbler som du sätter i rummet. Därför, när du bestämmer vilken färg att använda för en viss möbel, måste du tänka på andra saker som händer i rummet.

Kom ihåg att när du väljer färger för ett rum som du väljer färger för miljön i rummet, så bör du hålla färgen för rummet i åtanke när du bestämmer dig för färgerna för möblerna. Detta är mycket viktigt eftersom de flesta möbler som du köper dessa dagar består av plast eller metall, och båda dessa material ser riktigt annorlunda i ett rum som är målat eller inte. Välj därför färger som kommer att gå bra med färgen på möblerna som du köper.

Klicka in på rumsdesign.se för mer tips om inredning.