Bloggen

Värdet på fastigheten – vid försäljning

När en fastighet är till salu kommer ut till försäljning, är de flesta människor vill veta hur mycket det skulle kosta att bedöma värdet av fastigheten. Detta beror på att det är mycket svårt att räkna ut värdet av en fastighet, särskilt när köparen inte har sett det personligen och kan inte vara säker på skicket på huset. Men innan du börjar ringa det samtalet, det finns några saker du bör veta om att bedöma värdet av egendom till salu.

När du funderar på att sälja din fastighet, bör du först titta på din kreditupplysning och se om det finns några objekt på det som är negativa. I vissa fall finns det inte objekt som kommer att påverka ditt värde och du kommer inte att kunna hitta en köpare. Dessa saker kan variera från skatteskulder till domar mot dig, så det är bra att veta att du har förmågan att bli av med dem utan att behöva betala en stor summa pengar för att göra det. När du bedömer värdet av egendom till salu, måste du bestämma vilken typ av bedömning du ska använda. Det finns olika former av bedömningar tillgängliga beroende på om hemmet köptes helt nya eller nyligen sålts.  Du bör alltid ha en god uppfattning om värdet på fastigheten i fråga innan du går vidare med försäljningen. Du bör också kontakta ägaren av fastigheten samt en annan lokal professionell som är specialiserad på att sälja fastigheter. När du får dessa bedömningar, är det en bra idé att titta på dem och göra en anteckning om vad de säger till dig. Gör anteckningar samt vad de föreslår om värdet på fastigheten. När du har bedömt värdet på fastigheten, bör du kunna få en bättre uppfattning om hur mycket priset ska vara för fastigheten. Du kanske också vill fråga runt för att se vad priserna på liknande egenskaper är. Du vill få en bra uppfattning om vad andra människor tar betalt för fastigheten innan du bestämmer hur mycket du ska be om.

Anlita en fastighetsmäklare

Om du inte är riktigt säker på vad det uppskattade värdet av fastigheten är, är det en bra idé att ha en professionell för att bedöma värdet för dig. En fastighetsmäklare kommer att kunna berätta för dig om det finns några större reparationer som behövs göras på fastigheten eller om huset måste målas eller om det är klart. Uppskattningen kan också användas för att avgöra vilken typ av uppgraderingar du kan göra på huset för att öka dess värde. Försäkring är en stor del av att bestämma värdet på fastigheten. Om huset är skadat eller behöver repareras, kommer du att kunna ta ut en policy som gör att du kan göra reparationer på huset. Det är mycket viktigt att få en bra försäkring innan du går vidare och köpa huset, så att du kan få en stor del av kostnaden för reparationer.

Som ni kan se, det finns flera sätt att du kan bedöma värdet av egendom till salu innan du sätter ett pris på fastigheten. När du vill sälja din fastighet, se till att du pratar med en professionell först, för att se till att du får en bra uppfattning om vad marknadsvärdet är för fastigheten. När du vet hur mycket fastigheten är värd, kommer du att kunna kontakta en fastighetsmäklare för att ta reda på vad du kan förvänta dig att betala för huset.

En samling texter om fastigheter finns här foretagsfastighet.se.