Bloggen

Sköljer med fluor – någon gång i veckan

Du kan använda en tandkräm som innehåller fluor, men det finns vissa saker du måste vara medveten om innan du använder detta som en sköljning för tänderna. Tandkräm är i grunden en av de vanligaste hushållsprodukter. Med detta i åtanke kan du bli frustrerad när du märker att din mun känns torr när du sköljer den med vatten.

Fluor har använts av de flesta människor sedan århundraden. Romarna och grekerna använde den för att rengöra sina tänder. De använder den också för att behandla håligheter och för att förhindra karies. Merparten av tiden det konsumerades oralt, varför du skulle märka några skadeverkningar när du använder den som en sköljning.

Fluor i tandkräm

Tandkräm som innehåller fluor, innehåller dock en annan ingrediens än tandkräm. Det finns fler fluoratomer i tandkräm än i tandkrämen själv. Resultatet är en förening som kallas natriumfluorid. Det är därför du hittar natriumfluorid i tandkräm. I vissa fall kan koncentrationen av fluor i tandkrämen vara för hög för att skölja tänderna utan att orsaka skadeverkningar. Om du vill skölja med fluor kan du försöka lösa upp den i vatten för att göra en pasta. Även om du kan blanda olika mängder av det, med hjälp av en till två matskedar av det skulle vara tillräckligt för sköljning. Nu när du vet vad du ska göra, bör du läsa etiketten på de olika ingredienserna för att avgöra om du behöver skölja med fluor. De vanligaste ingredienserna är socker, natriumkarbonat, kaliumkarbonat, natriumnitrat, fluorid och natriumfosfat. Du bör kontrollera etiketten noga för att se om den innehåller någon av dessa ingredienser.

För sköljning ändamål, om vattnet i ditt område är klorerat, bör du inte använda tandkräm med fluor eftersom det kan skada din tandemaljen och orsaka andra hälsoproblem. En annan sak du behöver vara medveten om är att kommersiella tandkrämer med fluor har studerats för att visa att effekten varierar från person till person. Så om du använder en utan att veta resultatet, kan du sluta med en obehaglig tandupplevelse. Det är lämpligt att ge skölja några minuter för att träda i kraft så att du kan ta väl hand om dina tänder. Om tänderna verkar vara känsliga, skölj dem omedelbart. Faktum är att om du borstar hårt eller inte tar hand om tänderna ordentligt, kan du orsaka några problem för dig själv i det långa loppet.

Detta har varit en kort guide om hur man sköljer med fluor. Det är lämpligt att använda en tandkräm med fluor som sköljning, men se till att läsa etiketterna för att se till att den innehåller tillräckligt med fluor.

En samling texter om tandvård finns på denna sida tandlakarbesok.se.