Bloggen

Nyheter om banktransaktioner

Har du hört nyheterna bankkunder är på väg att få en överraskande rabatt på sina finansiella rapporter, när Riksbanken fattar beslutet för några månader sedan att eliminera sina restriktioner för hur mycket rabatt det skulle erbjuda till bankkunder.  Att tvingas ändra vilka typer av rapporter som accepteras från sina bankkunder på grund av regeln om begränsat  ansvar. Riksbanken vill begränsa orsakerna bankerna kan ändra den information som de lämnar till kunderna.
Regeln ”begränsad skuld” säger i huvudsak att en bank inte kan hållas ansvarig för att göra ändringar i viktiga kundregister, om uppgifterna var tillgängliga för banken vid den tidpunkt då ändringarna gjordes. Detta verkar innebära att denna regel är avsedd att hjälpa bankerna att skydda sina kunders integritet, så mycket som möjligt. Dock har tidningar rapporterat att bankkunderna har fått höra av bankerna att denna regel kan ha en mycket skadlig effekt på deras förmåga att återvinna skador.

Bank anställda som arbetar för företaget har fått i uppdrag att berätta för kunderna att  register de lämnar inte ska ändras av rädsla för att om de inte gör det, kan de behöva returnera de pengar som felaktigt har debiterats kundens konto. En annan anställd, som talar om för kunderna att de inte kan göra ändringar i kredit- och betalkortsutdraget, säger till kunderna att banken inte för register över information som de får ändra av juridiska skäl. Riksbanken utfärdat en rådgivande om den nya lagändringen. En kund till företaget klagade över att han ville kunna ändra sitt eget kontoutdrag, medan hans fru väntade på att se om de skulle kunna överföra en del av sina medel till kontot.

Dessa exempel belyser de problem som uppstår när bankkunder är ovilliga att underteckna en ändring av skivavtal och har ingen aning om att deras register behöver korrigeras. Medan Riksbanken kan hitta reglerna vara en ”rimlig anpassning” av vad bankerna vill, är det deras uppgift att genomdriva reglerna.
Detta är en bra sida newsdesk.nu om pressnyheter.